Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Makro kidolgozott tételek/1

2008.01.07

1.tétel

 

A makroökonómia fogalma. Gazdasági modellek. Eklektikus makroökonómia. A ragadós űrak problémája. A mikroökonómia szerepe a makroökonómiában.

 
Makroö.: feltárja azokat a törvényszerűségeket, amelyek a gazdaság egészének mozgását jellemzik. A makrogazdaságtan foglalkozik a nemzetgazdaság teljesítményét meghatározó tényezőkkel, a pénzfolyamatokkal, az árszínvonal alakulásával, a munkanélküliség okaival, a gazdasági ingadozások sajátosságaival, nem utolsó sorban a kormányzati gazdaságpolitika lehetőségeivel és hatásaival.
 

Gazdasági modellek: 

A  gazdaság megismerésére alkalmazzák. A modellek olyan elméletek, amelyek a gazdasági változók közötti összefüggéseket foglalják össze, többnyire matematikai formában. A modellek azért hasznosak, mert segítségükkel kizárhatjuk a lényegtelen részleteket és a fontos gazdasági kapcsolatokra koncentrálhatunk.
 

A modelleknek kétfajta változójuk van: exogén változók és endogén változók. Az exogén  változók kívülről kerülnek a modellbe, ezek a modell inputjai. Az endogén változók a modellen belülről származnak, ezek a modell outputjai.

 

 

 

           
     
     
 
 
 

 

 

 

 

 


 

 Hogyan működik a modell? A modellek egyszerűsített elméletek, amelyek a gazdasági változók közötti alapvető kapcsolatokat mutatják meg. Az exogén  változók a modellen kívülről származnak. Az endogén változók azok a változók, amelyeket a modell magyaráz meg. A modell megmutatja, hogyan befolyásolja egy exogén változó megváltoztatása az endogén változókat.

 

  Eklektikus makroökonómia:

 

  A makroközgazdászokat sok különféle kérdés foglalkoztatja. Vizsgálják  fiskális politika nemzeti megtakarításra gyakorolt hatását, a munkanélküli-segély befolyását a munkanélküliségi rátára, a monetáris politikának az árakat stabilizáló szerepét.
 Mivel nem létezik egyetlen olyan modell, amely minden kérdésre választ adhatna, a közgazdászok sok különféle modellt használnak. Nincs egyetlen „helyes” modell sem. Ehelyett sokféle modell van, s mindegyik különböző célok elérésére alkalmas.
 

 A ragadós árak problémája:

  A közgazdászok általában feltételezik, hogy egy termék vagy szolgáltatás ára gyorsan alkalmazkodik, hogy ezzel biztosítsa a kereslet és a kínálat egyensúlyát. Más szóval feltételezik, hogy az adott ár mellett mindenki annyit vásárolt, amennyit akart, és annyit adott el amennyit akart. A feltevést a piac megtisztulásának nevezik.

A folyamatos piaci megtisztulás feltétele azonban nem egészen valósághű. Ahhoz, hogy a piacok folyamatosan megtisztuljanak, az áraknak a kereslet és a kínálat megváltozásakor azonnal alkalmazkodniuk kell. A valóságban viszont sok ár és bér lassan alkalmazkodik. A piacmegtisztuló modellek feltevése szerint az árak és a bérek rugalmasak, a valóságban azonban sokszor ragadósak.

Az ármerevség miatt a piacmegtisztuló modellek nem vállnak feltétlenül hasznavehetetlenekké. Az árak végül is nem ragadnak le mindörökké, hanem előbb utóbb alkalmazkodnak a kereslet és a kínálat változásaihoz.

 

  A mikroökonómia szerepe a makroökonómiában:

 A mikroökonómia a gazdaság szereplőinek tevékenységét vizsgálja. A mikroökonómia központi elve szerint a háztartások és a vállalatok optimalizálnak – a célok és a korlátok ismeretében a lehető legjobbakat választják. A mikroökonómiai modellekben a háztartások olyan vásárlási döntéseket hoznak, melyekkel kielégítettségi érzésük maximumomot érheti el. Ezt nevezzük hasznosságnak. Ezzel párhuzamosan a vállalatok termelési döntéseikkel maximalizálni próbálják profitjukat.

Mivel a gazdasági események számos háztartás és vállalat kölcsönhatásaiból erednek, a mikroökonómia és a makroökonómia szétválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz. Amikor az egész gazdaságot tanulmányozzuk, akkor figyelembe kell vennünk az egyéni gazdasági szereplők döntéseit.

 

 
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Január / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 73774
Hónap: 1257
Nap: 34