Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Makro kidolgozott tételek/12

2008.01.15

12.tétel

A nettó export fogalma. A nettó külföldi beruházás és a külkereskedelmi egyenleg összefüggése.  Megtakarítás és beruházás kis nyitott gazdaságban. A hazai és külföldi fiskális politika valamint a beruházási függvény változásának hatásai kis nyitott gazdaságban

 

 

A nettó export: az export és az import különbsége,       NX = EX – IM

 

A nettó külföldi beruházás és a külkereskedelmi egyenleg összefüggése.

Nyitott gazdaságban a tőkepiac és az árupiac szoros kapcsolatban vannak egymással. Ha a nemzeti számlarendszer azonosságát a megtakarítás és beruházás segítségével fejezzük ki, akkor látszik az összefüggés. Induljunk ki az alábbi azonosságból:

                                                                                Y = C + I + G + NX.

Vonjuk le mindkét oldalból C-t és G-t, ekkor:

                                                                                Y – C – G = I + NX.

Y – C – G a nemzeti megtakarítás, S, a magán megtakarítás (Y – T – C) és az állam megtakarításának  (T – G) az összege. Tehát:

                                                                                S = I + NX

Mindkét oldalból levonva I-t:

                                                                                S – I = NX.

A nemzetközi tőkeáramlás (S – I), valamint az áruk és szolgáltatások nemzetközi áramlása (NX) közötti kapcsolatot fejez ki.

S – I a nettó külföldi beruházás. A nettó külföldi beruházás a belföldi megtakarításnak a belföldi beruházást meghaladó része. Ez egyenlő: a hazaiak külföldieknek nyújtott kölcsönei a külföldiek számunkra nyújtott kölcsöneivel csökkentve. Az azonosság másik összetevőjét (NX) külkereskedelmi egyenlegnek nevezzük. A külkereskedelmi egyenleg az áruk és szolgáltatások nettó exportjának másik elnevezése.

A nemzeti számlarendszer azonossága szerint a nettó a külföldi beruházás mindig egyenlő a külkereskedelmi egyenleggel. Vagyis:

                                                nettó külföldi beruházás = külkereskedelmi  egyenleg

                                                                                         S – I = NX

Ha S – I és NX pozitív, akkor a külkereskedelemi többletről beszélünk. Ebben az esetben nettó hitelezők vagyunk a világ pénzpiacán, és több terméket exportálunk, mint amennyi importáltunk. Ha S – I és NX negatív, akkor külkereskedelem deficitről beszélünk. Ekkor a világ pénzpiacán nettó kölcsönfelvevők vagyunk, és többet importálunk, mint amennyit exportálunk.

 

Megtakarítás és beruházás kis nyitott gazdaságban

 

A kis nyitott gazdaságban lehetséges a korlátlan tőkemozgás. Kicsi mert a világpiacnak csak kis részét fedi le. A korlátlan tőkemozgás azt jelenti, hogy az ország lakossága szabadon kiléphet a nemzetközi pénzpiacokra. Az állam tehát nem korlátozza a nemzetközi kölcsönfelvételt és hitelnyújtást. Kis nyitott gazdaságban ezért a kamatláb a nemzetközi reálkamatláb (r*), a nemzetközi pénzpiacokon uralkodó reálkamatláb. Ennek megfelelően:

                                                                                                r = r2

Kis nyitott gazdaságunk nemzetközi reálkamatlábra gyakorolt hatása azért jelentéktelen, mert az a világnak csak egy kis részét jelenti, és így elhanyagolható a világ megtakarítására és beruházására gyakorolt hatása.

 

A modell

 

A kis nyitott gazdaság modelljének felépítéséhez 3 feltevést veszünk:

  • A gazdaság kibocsátása (Y) a termelési tényezők és a termelési függvény által adott. Tehát:

Y = Y = F(K,L)

  • A fogyasztás (C) a rendelkezésre álló jövedelem (Y – T) pozitív függvénye. A fogyasztási függvény az alábbi formában írjuk:

C = C(Y – T)

  • A beruházás a reálkamatláb (r) negatív függvénye. A beruházási függvény alakja az alábbi:

I = I(r).

Ezek alkotják modellünk három fő elemét.

 

A hazai és külföldi fiskális politika valamint a beruházási függvény változásának hatásai kis nyitott gazdaságban

 

Hazai fiskális politika

Mi történik akkor, ha a kis nyitott gazdaságban az állam a kormányzati vásárlások bővítésével növeli a belföldi kiadásokat? G növelése csökkenti a nemzeti megtakarítást, mivel S = Y – C – G.  Változatlan nemzetközi kamatláb mellett a beruházás ugyanakkora marad. A megtakarítás így elmarad a beruházás mögött és a beruházások egy részét külföldi kölcsönből kell finanszírozni. Mivel NX = S – I, S csökkentése NX csökkentését eredményezi. A gazdaságban most külkereskedelmi deficit van.

 

Külföldi fiskális politika

Mi történik a kis nyitott gazdaságban, ha a külföldi kormányzatok növelik a kormányzati vásárlásokat? Ha ezek az országok a világgazdaság kis részét testesítik meg, akkor a fiskális változtatásoknak a többi országra gyakorolt hatása elhanyagolható. Ha azonban ezek az országok világgazdasági méretekben jelentősek, akkor kormányzati vásárlásaik növelése csökkenti a világ megtakarítását, és növeli a nemzetközi kamatlábat.

A fiskális expanzió hatására bekövetkező nemzetközi kamatláb-emelkedés tehát külföldön külkereskedelmi többlethez vezet

 

Beruházási függvény változása

Ha a beruházási fgv. kifelé tolódik. Ilyesmi akkor következik be, ha például a kormány úgy módosítaná az adórendelkezéseket, hogy azok adócsökkentéssel ösztönözzék a belföldi beruházást.

A beruházási fgv. kifelé tolódása tehát külkereskedelmi deficithez vezet.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fland

(allemy, 2020.01.30 04:49)

<a href="https://rerummagedg.info/">rerummagedg.info</a>

Expensive Blood Crushing and Basic nature Affliction

(Aadvicioxivy, 2018.10.06 22:43)

Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/pourquoi-le-cialis-est-il-si-cher/

 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Január / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 65343
Hónap: 455
Nap: 28