Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Makro kidolgozott tételek/9

2008.01.08

9.tétel

A munkanélküliség szerkezete. A munkanélküliség hossza. Demográfiai tényezők. A munkanélküliség növekedése. A munkaerő-állományba ki- és belépők

 

A munkanélküliség hossza

 

A tények azt mutatják, hogy a legtöbb munkanélküli csak rövid időre marad állás nélkül, de az összes munka nélkül töltött idő túlnyomó többsége a hosszú távon munka nélkül maradóaknak tulajdonítható.

Ha a kitűzött cél a munkanélküliségi ráta érdemi csökkentése, az intézkedésekkel a hosszú távon munka nélkül maradókat kell megcélozni, hiszen ők okozzák az összes munkanélküliség nagy részét.

 

 

Demográfiai tényezők

 

A munkanélküliségi ráta jelentősen változik a különféle társadalmi csoportok között.

A fiatalok körében jóval nagyobb a munkanélküliség, mint az idősebbeknél. Két lehetséges okkal magyarázható a magas munkanélküliséget: alacsony állásszerzési vagy magas állátvesztési rátával. Az alkalmazás és a munkanélküliség közötti átmenetet, tanulmányozva azt vették észre, hogy a nagyarányú munkanélküliségtől szenvedő csoportokon belül általában magas az állásvesztés rátája. Az állásszerzés rátája kisebb változatosságot mutat különféle csoportoknál.

Ezek a tények magyarázzák a fiatalabb korosztályokon belül tapasztalható magasabb munkanélküliséget. A fiatal munkások csak nemrégen léptek be a munkaerőpiacra, gyakran bizonytalanok jövőbeni terveiket illetően. Célszerűnek tűnik számukra több lehetséges munkát is kipróbálni, mielőtt hosszabb távon elköteleznék magukat egy foglalkozás mellett.

 

 

A munkanélküliség növekedése

 

Nincs egyértelmű válasz, különböző hipotézisek születtek.

Az egyik magyarázat a munkaerő-állomány összetételének változását hangsúlyozza. „Baby-boom” generáció, amelynek tagjai a hetvenes években jelentek meg a munkaerőpiacon. Mivel a fiatalabbak között általában magasabb a munkanélküliség, a baby-boomerek megjelenése növelte a munkanélküliségi rátát. Nagyjából ebben az időben nőtt jelentősen a nők aránya is a munkaerő-állományon belül. A nők között hagyományosan magasabb a munkanélküliségi ráta, mint a férfiak között – noha ez a különbség az utóbbi években eltűnőben van-, így növekvő arányuk a munkaerő-állományon belül növelhette az átlagos munkanélküliségi rátát.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a nők megjelenés a munkaerőpiacon növelte a kétkeresős családok számát, ez viszont hozzájárult a férfiak közötti munkanélküliség arányának emelkedéséhez.  Munkával rendelkező feleség mellett a férj nagyobb valószínűséggel utasít el egy kevéssé vonzó állásajánlatot, mint akkor, ha ő lenne az egyetlen kenyérkereső. Ha a gondolatmenet igaz, a csökkenő állásszerzési ráta növelheti a férfiak körében a munkanélküliségi ráta emelkedését.

A harmadik lehetséges magyarázat a szektoriális változások elterjedése. Minél nagyobb az ágazat szerkezeti változása, annál magasabb az állásvesztés rátája és a frikciós munkanélküliség szintje.

A munkanélküliség növekedés okai egyenlőre homályban maradnak. A javasolt magyarázatok egy része logikusnak tűnik, ám egyik sem magyarázza teljes egészében a jelenséget. Előfordulhat, hogy a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A munkanélküliség növekedése több, egymástól független folyamat következménye lehet.

 

 

A munkaerő-állományba ki- és belépők

 

A valóságban fontosak a munkaerő-állomány változásai. A munkanélküliek mintegy egyharmada csak a közelmúltban lett a munkaerő-állomány része. E belépők bizonyos hányadosa állást kereső fiatal, a többiek már korábban, de egy időre kiléptek a munkaerő-állományból. Mi több, nem minden munkanélküliség végződik állásszerzéssel, az állástalanok csaknem fele végül kivonul a munkaerőpiacról.

A magukat munkanélkülinek tartók egy csoportja például nem keres valóban komolyan munkát, és így inkább a munkaerő-állományon kívülre tartozik. Az ő „munkanélküliségük” nem jelent társadalmi problémát. Másrészt vannak olyanok, akik szeretnének dolgozni, ám rövidebb hosszabb eredménytelenség után feladták. Ezek az elbátortalanodott alkalmazottak.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Március / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 72000
Hónap: 1194
Nap: 32